Een gesprek met Dieter Vandepitte, eigenaar van Studio Sonart



Dieter, company radio… waarom zou een bedrijf dat inzetten?

Goeie vraag! Wat we merken, is dat medewerkers vragen om verbinding. Mensen werken op verschillende uren of fysiek verspreid, zeker in grote of hybride organisaties. Company radio brengt iedereen samen op een laagdrempelige en spontane manier. Het is geen droge nieuwsbrief of een statische video. Nee, het is live, echt, en dat creëert een gevoel van gemeenschap. Mensen luisteren, reageren, sturen berichten… en voor je het weet, voelt het alsof je samen in dezelfde ruimte zit.

Het biedt bedrijven de mogelijkheid om teamspirit te stimuleren, de betrokkenheid te vergroten en employer branding op een natuurlijke manier te ondersteunen

Wat maakt het zo anders dan bijvoorbeeld een podcast of een video?

Live radio is een momentopname. Het gebeurt hier en nu. En dat maakt het bijzonder. Je voelt de energie van een live-uitzending, en dat werkt verbindend. Natuurlijk kan je een podcast opnemen en later beluisteren, maar dat mist het evenementiële karakter van een radioshow. We zien dat bedrijven die dit goed aanpakken, er echt een beleving van maken. Met een barista erbij, een foodtruck, een VR experience, … het wordt een moment waar mensen naar uitkijken. Als je afstapt van het live gegeven, dan verdwijnt de magie van radio.

Company radio ovestijgt ook het zakelijke karakter. Er is ruimte voor de mens en net dat maakt het een heel persoonlijk medium. Zo leer je de collega’s ook op een totaal een andere manier kennen. De IT helpdesk collega blijkt ook een fervent mountainbiker te zijn bijvoorbeeld. Wil je je inhoudelijk beperken tot de zakelijke informatie, dan benut je niet alle opportuniteiten dat het medium met zich meebrengt. 

Radio is ook een in- en uitstap medium. Je luistert wat, volgt een meeting en luistert daarna weer verder. De kracht zit hem net in die afwisseling van inhoud en weetjes met muziek, spelletjes, … Het verbindend effect van company radio is ijzersterk. Je zit niet vast aan een muziekstijl en iedereen aanvaardt ook die eclectische stijl. 

We merken ook dat er vaak extern meegeluisterd wordt door familie en vrienden. Dat maakt het dan ook meteen tot een krachtig employer branding tool. Heel authentiek en oprecht. Een echte inkijk in de dagelijkse realiteit van een organisatie. 

Maar is dat niet een dure aangelegenheid?

Hangt ervan af hoe je het aanpakt. De technische set-up is een vaste kost, maar of je nu 3 uur of 6 uur radio maakt, dat maakt niet het grote verschil. Het echte werk zit in de content: hoe zorg je ervoor dat het boeiend blijft? Daar benutten we alle registers van radiomaken: informatie, korte interacties, leuke muziek… dat houdt de drempel laag en de betrokkenheid hoog.

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers actief deelnemen?

Dat is de sleutel, hé. Als je gewoon top-down berichten de ether instuurt, dan haakt iedereen af. Het moet tweerichtingsverkeer zijn. Een radioshow moet aanvoelen als een community We laten medewerkers zelf input geven, vragen hen om verhalen te delen, verantwoordelijkheid te geven over een deel van de show, laten hen meebepalen welke muziek er gedraaid wordt… Op die manier ontstaat er een echt gesprek en geen eenrichtingsverkeer. Dat zorgt voor betrokkenheid en herkenbaarheid.

In de aanloop van zo’n radio-dag, trachten we fysiek aanwezig te zijn in het bedrijf. Dankzij enkele vliegende reporters sprokkel je heel wat verhalen bijeen van verschillende diensten, lokaties, … Dat zorgt voor de nodige animo in de aanloop van en tijdens de uitzending zelf. Tegelijk lanceren we ook een interactieve radiowebsite. 

Werkt dit ook voor internationale bedrijven?

Zeker! We hebben shows gemaakt waar teams uit verschillende landen hun eigen stuk van de uitzending verzorgen. Stel dat een bedrijf vestigingen heeft in Japan en de VS, dan krijgen ze elk een segment waarin ze lokaal nieuws en verhalen brengen. De centrale host verbindt alles aan elkaar. Dat zorgt voor herkenning en maakt het echt een wereldwijd gedeeld moment. Taal heeft nog nooit voor een barrière gezorgd. 

Wat met mensen die niet of weinig aanwezig zijn op kantoor? 

Ook daar zijn oplossingen voor. Plaats stickers of maak kaartjes met een QR code bijvoorbeeld. Het is digitale radio, dus de lokatie van waar je meeluistert is niet belangrijk. Zelfs vanuit een vrachtwagen in Spanje of thuis in je tuin kan je perfect meevolgen.

Hoe zie jij de toekomst van company radio?

Ik denk dat bedrijven nog creatiever gaan worden met dit medium. We zien nu al dat sommige organisaties radio combineren met video, live updates en sociale media. Maar één ding blijft: als je het doet, doe het goed. Zorg dat het interactief en authentiek blijft. Medewerkers willen zich gehoord en betrokken voelen. En daar is company radio perfect voor.

Tot slot, wat is jouw gouden tip voor bedrijven die hiermee willen starten?

Gewoon doen! Maar wel met een plan. Begin klein, experimenteer, betrek medewerkers en bouw het stap voor stap op. En vergeet niet: het draait niet om de perfecte productie, maar om de connectie tussen mensen. Laat je meeslepen in de flow. Hou de spontaneïteit erin. 

Company radio bewijst keer op keer dat het meer is dan een leuk extraatje. Het is een krachtig communicatiemiddel dat medewerkers samenbrengt, interne verhalen versterkt en de bedrijfscultuur tot leven brengt.